mei 23, 2024
pouring water on person's hands

Hoe werkt een waterontharder?

Waterontharders is een apparaat dat we steeds vaker voorbij zien komen en horen. Want we verduurzamen, willen minder energie verbruiken, we ergeren ons aan kalkaanslag en we willen zoveel mogelijk luxe. Maar wat is een waterontharder en wat is zacht water? 

Wat is het verband tussen kalkaanslag en zacht water? 

Als we kijken naar het drinkwater zoals we dat in Nederland kennen dan zijn er verschillende gradaties. Zo hebben we zacht water met weinig calcium en kalk en hard water waar juist een hoge concentratie in zit. Door gebruik te maken van water waar calcium en kalk in zitten, kan de kalk een slag creëren op alles waarmee het in aanraking komt. Denk aan de kraan, het filtertje op de kraan, de wasbak, maar ook de leidingen en je koffiemachine of waterkoker bijvoorbeeld. Door te zorgen dat je zoveel mogelijk zacht water hebt, is er ook minder kans op kalkaanslag. Door gebruik te maken van een deze machine kan je ervoor zorgen dat het water zachter wordt en je dus minder kalkaanslag op je leidingen en apparaten krijgt. 

Wat is een waterontharder? 

Je zorgt ervoor dat je het water zacht krijgt. De functie van de ontharder is om calcium en magnesium uit het water te filteren. De meeste varianten worden gemonteerd op de aanvoer van de leidingen om ervoor te zorgen dat er zacht water door de leidingen wordt gestuwd. Er zijn zowel mechanische als elektronische waterontharders. Het eindresultaat is hetzelfde, alleen de manier waarop ze werken is verschillend. 

Hoe werkt een waterontharder? 

Er zijn drie verschillende manieren waarop een waterontharders kunnen werken. Er is een methode die werkt met hars, een methode die werkt met osmose en de laatste methode werkt met elektromagnetisme. 

Als je gebruik maakt van de methode met hars dan worden er harskorrels in een cilinder gegoten waarbij er een ionenuitwisseling tussen de hars en de calcium- en magnesiumionen plaats vindt. Op die manier wordt het water eenvoudig ontkalkt. De harscilinders dienen schoongespoeld te worden met zout en dit kan via een automatisch systeem. Deze methode wordt ook het meest gebruikt. 

Er is ook een methode die werkt met osmose waarbij door membranen onder hoge druk het water wordt gefilterd. Het grote nadeel van deze methode is dat ook mineralen uit het water worden gehaald en op die manier het water te ‘kaal’ uit de kraan komt. De werking met elektromagnetisme is niet wetenschappelijk bewezen maar met deze manier zet je magneten op de leidingen waardoor er geen aanslag gevormd kan worden. 

Een waterontharder is dus een luxe apparaat dat ervoor zorgt dat jouw leidingwater (nog) zachter wordt door de calcium en het magnesium eruit te halen. Er zijn drie manieren waarop dat kan, waarbij de manier met harscilinders en ionen het meest gebruikt wordt in Nederland. Als je gebruik maakt van zacht water dan voorkomt dat een hoop schoonmaakwerk aan kranen, leidingen en op tegels in de badkamer, maar ook in huishoudelijke apparaten zoals koffiemachines en waterkokers. 

Geïnteresseerd geraakt? Klik hier als je de kosten van een waterontharder wilt weten.